Pokud si chcete text práce nebo její případné přílohy stáhnout, klikněte na odkaz pravým
tlačítkem a zvolte volbu Uložit cíl jako. V opačném případě se může stát, že bude
Váš prohlížeč chtít soubor zobrazit rovnou a jeho načítání může zvláště
u větších souborů trvat dlouho.
Archiv prací pro 44. ročník SOČ
7. zemědělství, potravinářství, lesní a vodní hospodářství
-
Opiové alkaloidy v máku - fakta a mýty
Autor/ři: Adéla Mikšíková
Cílem práce je zamezit šíření pověr ve společnosti, objasnit rozdíl mezi potravinářským a technickým (dovozovým) mákem a představit využitelnou metodu v domácích podmínkách, jak se zbavit opiových alkaloidů v neznámém vzorku máku.
-
Moderní trendy v pekařské technologii. Hodnocení technologických a senzorických vlastností listového těsta vyrobeného z bio celozrnné špaldové mouky.
Autor/ři: Nikola Junková
Cílem práce bylo zhodnotit technologické znaky a vlastnosti těsta z bio špaldové mouky celozrnné a porovnat výsledky s pšeničnou moukou hladkou a bio špaldovou moukou hladkou. Konečným výstupem práce bylo představit výrobky z bio celozrnné špaldové mouky, které by měly potenciál uspět na trhu s cereálními produkty, stanovit surovinové náklady výrobků a zhodnotit přínos výrobků z nutričního hlediska.
-
Mohou dusičnany změnit reakci zemědělských plodin na nedostatek vody?
Autor/ři: Daniela Zábojová
Tato práce se zabývá nadbytkem dusičnanů v rostlinách a jejich reakcí na nedostatek vody. Cílem práce bylo zjistit, jestli rostliny reagují na supraoptimální nitrátovou výživu ve vybraných znacích spojených s využitím vody a jestli se tato reakce může mezi druhy lišit. Na základě vystavení rostlin postupnému vysychání bylo dalším cílem ukázat, jak rostliny reagují na zvyšující se nedostatek vody a jak může být jejich reakce ovlivněna zvýšenou dostupností nitrátu v kultivačním substrátu.